like-dislike http://www.gymovria.gr Blog Μαθητών Γυμνασίου Οβρυάς Mon, 14 May 2018 20:02:23 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 Το σύνδρομο Hikikomori http://www.gymovria.gr/?p=339 http://www.gymovria.gr/?p=339#respond Mon, 14 May 2018 20:02:23 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=339 Η λέξη Hikikomori είναι ιαπωνικής προέλευσης και σημαίνει «τράβηγμα προς τα μέσα, περιορισμός». Σχετίζεται με την επιλογή των εφήβων ή και των ενηλίκων  να αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και να ζητούν την απομόνωση και τον αυτοεγκλεισμό. Το συγκεκριμένο σύνδρομο που άρχισε από την Ιαπωνία έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, αργά και ύπουλα και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Νότια Κορέα και στην Γαλλία. Όσοι επηρεάζονται από αυτό το σύνδρομο επιλέγουν εθελοντικά να κλειστούν στο σπίτι τους, μερικές φορές σε ένα δωμάτιο και ζουν εκεί εξαρτημένοι από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επιπλέον, αρνούνται και αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή και προσωπική σχέση ή επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων της οικογένειάς τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για χρόνια.  Αυτός είναι ένας τρόπος επανάστασης των εφήβων και των νέων, πολύ διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Όλο αυτό συμβαίνει σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε καταναλωτικά όντα που δεν έχουν χρόνο για συναισθήματα. Κατά την γνώμη μου είναι πολύ άσχημο για έναν νέο να απομονώνεται και να μην αναζητά την συντροφιά των συνομηλίκων του. Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή των ανθρώπων και παρόλα τα προβλήματα που μπορεί να κουβαλάει μαζί της αξίζει να την ζει κάποιος.

Της μαθήτριας Κακαφώνη Δέσποινας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=339 0
Αισιοδοξία vs Απαισιοδοξία http://www.gymovria.gr/?p=335 http://www.gymovria.gr/?p=335#respond Mon, 14 May 2018 19:57:11 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=335

Ο Karl Popper, αγγλοαυστριακός φιλόσοφος, είπε κάποτε: «Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ , αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους.» Είναι πράγματι αλήθεια ότι στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα παραδίδουν τα όπλα χωρίς καν να προσπαθήσουν. Σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται βλέπουν την καταστροφή. Ωστόσο εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: είναι καλύτερα να βλέπουμε τα προβλήματα της ζωής με μια αισιόδοξη ματιά ή να υποδεχόμαστε την ήττα και να πηγαίνουμε παρακάτω? Η αισιοδοξία είναι μια ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος, επειδή σου δίνει την δύναμη να προχωράς μπροστά, να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις, να χαμογελάς αντί να κλαίς, να έχεις έναν λόγο να ζεις.

Της μαθήτριας Κακαφώνη Δέσποινας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=335 0
Παραδοσιακό βιβλίο VS E-book http://www.gymovria.gr/?p=328 http://www.gymovria.gr/?p=328#respond Mon, 14 May 2018 19:49:37 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=328 Στο κρεβάτι πριν αποκοιμηθούμε, στο τραίνο, στο λεωφορείο και στο μετρό μεταξύ της μιας μετακίνησης και της άλλης, στο παγκάκι στην στάση του λεωφορείου, συχνά μας συνοδεύει στο ταξίδι μας ένα καλό βιβλίο. Πρόκειται για ένα δημιουργικό τρόπο, με τον οποίο γεμίζουμε το άδειο «κενό» που συνδέει τα μέρη στα οποία κινούμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε καθημερινά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μια καινούρια τεχνολογική εφεύρεση έχει εισβάλλει στην ζωή μας και γενικότερα στον χώρο των επιστημών, που ανταγωνίζεται το παραδοσιακό βιβλίο. Αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό βιβλίο ή αλλιώς e-book. Πιο συγκεκριμένα είναι η ψηφιακή μορφή ενός βιβλίου που διαβάζεται σε υπολογιστή, τάμπλετ ή i-pad. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσά τους, καθώς τόσο το παραδοσιακό όσο και το ηλεκτρονικό βιβλίο παρουσιάζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.  Τι είναι όμως αυτό που τους ωθεί να προτιμήσουν τον έναν ή τον άλλο τύπο? Άραγε το ηλεκτρονικό βιβλίο ήρθε για να μείνει?  Προσωπικά θεωρώ πως το κλασσικό χάρτινο βιβλίο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει και τοποθετούμαι υπέρ του. Εσείς?

Της μαθήτριας Κακαφώνη Δέσποινας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=328 0
Η γιορτή της μητέρας http://www.gymovria.gr/?p=325 http://www.gymovria.gr/?p=325#respond Mon, 14 May 2018 19:41:45 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=325 Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει οριστεί ως η γιορτή της μητέρας. Η μητέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή κάθε ανθρώπου, μια ύπαρξη γλυκιά και ανιδιοτελής. Βρίσκεται πάντα εκεί όταν την έχουμε ανάγκη, πάντα πρόθυμη να ακούσει τους προβληματισμούς μας και να μας συμβουλεύσει, να μας φροντίσει, να ανοίξει την αγκαλιά της για να «κρυφτούμε» και να διώξει με μαγικό τρόπο τους φόβους και τους πόνους μας. Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο και τον ενήλικα και όσο κι αν μεγαλώνουμε πάντα θα την αποζητούμε. Η γιορτή της μητέρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε την αγάπη μας.

Της μαθήτριας Κακαφώνη Δέσποινας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=325 0
Η αξία του χαμόγελου http://www.gymovria.gr/?p=332 http://www.gymovria.gr/?p=332#respond Mon, 14 May 2018 18:50:52 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=332 Ένα χαμόγελο αρκεί για να σου αλλάξει την διάθεση και να σε κάνεις να νιώσεις καλύτερα. Μπορεί να σε απαλλάξει από κάθε πρόβλημα που σε βαραίνει, να σε ανακουφίσει, να σε ελευθερώσει. Χαμογελώ σημαίνει έχω διάθεση να ζήσω και δεν διστάζω να το δείξω. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε για κάποιο λόγο να χαμογελάσουμε. Αυτή η μικρή καμπύλη που σχηματίζεται στο πρόσωπό μας είναι πηγή ζωής, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους γύρω μας, αφού ένας χαμογελαστός και ευδιάθετος άνθρωπος μεταδίδει αυτήν του την όρεξη και στους άλλους.

Της μαθήτριας Κακαφώνη Δέσποινας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=332 0
Ο χορός http://www.gymovria.gr/?p=322 http://www.gymovria.gr/?p=322#respond Sun, 13 May 2018 21:02:40 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=322 Χορός μία λέξη ένα εκατομμύριο συναισθήματα και σκέψεις…Χορός για μένα είναι τρόπος έκφρασης…είναι όλες οι λέξεις που δεν μπορώ να εκφράσω με το στόμα…Μέσα από το χορό εκφράζω τα συναισθήματα μου…Ξεσπάω…απελευθερόνομαι…Είναι κάτι μαγικό να ακούς τη μουσική και να μιλάς μέσα από τη γλώσσα του σώματος…Να εκφράζεσαι…Να το ζεις…να χορεύεις με τη καρδιά σου…Να χορεύεις επειδή το ευχαρηστιέσαι…χωρίς να σε αναγκάζει κανείς…Να μην σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι για το τρόπο που χορεύεις…απλά ανεβαίνεις στη σκηνή και δίνεις τον εαυτό σου…ΧΟΡΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ…

~Dance with your heart and your feet will follow…~
Της μαθήτριας Ιωάννου Παρασκευής
]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=322 0
Κέντρα αποτοξίνωσης από το αλκοόλ http://www.gymovria.gr/?p=319 http://www.gymovria.gr/?p=319#respond Sun, 13 May 2018 20:57:28 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=319 Η θεραπεία για την αποτοξίνωση από το αλκοόλ είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια. Θέλει πολύ χρόνο να ξεπεραστεί ο αλκοολισμός και οι προσπάθειες είναι λίγες. Ευτυχώς αυτό το καταφέρνουν και σε λιγότερο χρονικό διάστημα τα κέντρα απεξάρτησης ή αποτοξίνωσης από το αλκοόλ που υπάρχουν στην σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και μπορούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο (ΚΕΘΕΑ ~ ΟΑΣΙΣ ~ ΓΑΛΗΝΗ κλπ)

Του μαθητή Δελδήμου Παναγιώτη

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=319 0
Αλκοόλ και επίδραση στην υγεία http://www.gymovria.gr/?p=316 http://www.gymovria.gr/?p=316#respond Sun, 13 May 2018 20:55:27 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=316 Αν και κάποιες μελέτες έχουν αναδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στην υγεία, κυρίως λόγω της ικανότητας του να μειώνει τα επίπεδα των λιποειδών του πλάσματος και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων,  η υπερκατανάλωση έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Στο συκώτι (κύρωση του ήπατος)
Στο πάγκρεας (παγκρεατίτιδα)
Στον εγκέφαλο
Στην καρδιά
Στο σώμα (αύξηση βάρους κτλ.)
Επιπλέον επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση αλκοόλ δημιουργούνται και με τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα που μπορεί να τραυματίσουν ή να κοστίσουν ζωές ! 
Του μαθητή Δελδήμου Παναγιώτη
]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=316 0
Κινούμενα σχέδια και επιρροές http://www.gymovria.gr/?p=313 http://www.gymovria.gr/?p=313#respond Mon, 07 May 2018 21:51:45 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=313 Θα μπορούσε άραγε ένα κινούμενο σχέδιο να διαμορφώσει την προσωπικότητά ενός παιδιού; Τον χαρακτήρα και την εξωτερική του εμφάνιση; Ίσως να ακούγεται απίθανο καθώς όλοι πιστεύουν πως τα κινούμενα σχέδια είναι φτιαγμένα για να ψυχαγωγούν και να εξάπτουν την φαντασία των μικρών τηλεθεατών. Δεν έχουν όμως όλα τον ίδιο σκοπό. Κάποια δεν συμβαδίζουν με την παιδική αθωότητα περνώντας τους μηνύματα επιθετικότητας και βίας διότι τα παιδιά ταυτίζονται με τους αγαπημένους τους ήρωες , τους έχουν ως πρότυπα και προσπαθούν να τους μοιάσουν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και να γίνονται αντικοινωνικά.
Τέτοιες επιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο εάν οι γονείς αφιερώσουν λίγο χρόνο έτσι ώστε να παρακολουθούν τα κινούμενα σχέδια μαζί με τα παιδιά τους ή έστω να ελέγχουν με κάποιο τρόπο το περιεχόμενο αυτών των κινουμένων
σχεδίων.
Της μαθήτριας Ματαράγκα Μαριλένας
]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=313 0
Ξένες Γλώσσες http://www.gymovria.gr/?p=310 http://www.gymovria.gr/?p=310#respond Mon, 07 May 2018 21:45:02 +0000 http://www.gymovria.gr/?p=310 Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δυσκολεύεται να κατακτήσει μια θέση στην αγορά εργασίας ένα σίγουρο διαβατήριο για τη θέση αυτή αποτελεί η γνώση ξένων γλωσσών. Η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους:

  1. αποκτά αυτοεκτίμηση
  2. αν βρεθεί σε μια ξένη χώρα θα καταφέρει να επικοινωνήσει με αλλόγλωσσους ανθρώπους
  3. διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα του ατόμου
  4. ανακαλύπτει καινούριες ανθρώπινες συμπεριφορές και συνήθειες
  5. σε επαγγελματικό επίπεδο η γλωσσομάθεια αποτελεί κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία.

Της μαθήτριας Μπότη Φαίδρας

]]>
http://www.gymovria.gr/?feed=rss2&p=310 0